Luister jij naar je lichaam?

Ons lichaam communiceert met ons, maar luister jij erna? Heb jij regelmatig kleine kwaaltjes of pijnlijke ontstekingen in je lichaam? Ben je erg moe? Heb je een burn-out of heb je het gevoel uitgeput te zijn?

Signalen

Dit zijn allemaal signalen van hete lichaam! Het menselijk lichaam is werkelijk verbazingwekkend. Het heeft een ongelooflijk vermogen om zich aan te passen aan de wereld om ons heen. Een centrale rol in dit proces wordt gespeeld door ons zenuwstelsel, dat niet alleen een fysiek onderdeel van ons lichaam is, maar ook dienst doet als een gids voor bewustzijn en bewustwording. Zonder ons zenuwstelsel zouden we niet kunnen voelen, reageren, of emoties kunnen uiten. Onze wervelkolom en houding spelen ook een cruciale rol bij het vormen van onze perceptie van de wereld. Onze emoties manifesteren zich letterlijk in onze gezichtsuitdrukkingen en houding van de wervelkolom.

Wanneer we ons veilig voelen, lopen we rechtop en voelen we ons veerkrachtig. Maar wanneer we ons bedreigd voelen, spannen onze spieren zich aan, fronsen we onze wenkbrauwen en buigt de wervelkolom zich naar voren. Ons lichaam maakt geen onderscheid tussen verschillende vormen van stress! Het reageert op fysieke, chemische en emotionele stressoren op dezelfde manier, alsof we ons nog altijd in het dierenrijk bevinden. Onze adem houden we in, de spijsvertering pauzeert en we staan klaar om te vechten of vluchten.

Een emotie is in principe tijdelijk, echter wordt ons lichaam gedurende langere perioden blootgesteld aan dezelfde stressor, kan het vasthouden aan de vecht-of-vluchtrespons. Het lichaam staat altijd aan en je bent altijd alert. Je immuunsysteem is dan ook alert en actief, waardoor het niet meer gericht kan reageren als er wel daadwerkelijk een virus of pathogeen binnenkomt. Je hebt regelmatig kwaaltjes en het duurt lang voordat je helemaal fit bent. Daarnaast zorgt de stress in ons zenuwstelsel en onze wervelkolom voor een onderbreking in de normale energiestroom, je voelt je vastzitten. Ons zenuwstelsel raakt geblokkeerd, waardoor het niet in staat is om de noodzakelijke boodschappen effectief door te geven aan onze organen en visa versa.

Wanneer deze defensieve houdingen langdurig aanhouden, kunnen ze permanent worden. Ons lichaam blijft dan in een staat van paraatheid, zelfs wanneer de oorspronkelijke stressor allang verdwenen is. Dit kan een aanzienlijke tol eisen op onze fysieke en mentale gezondheid. Vanuit het niets je enkel verzwikken, kruisband scheuren bij een misstap, een tennis elleboog krijgen…. allemaal signalen om het even rustiger aan te doen en te luisteren naar je lichaam.

Besschermingsmechanisme van het lichaam

Stel; je voelt je depressief. Onbewust buigt je ruggengraat naar voren, wat eigenlijk een beschermingsmechanisme is om je vitale organen aan de voorkant te beschermen. Zelfs het membraan rond je hersenen wordt strakker, waardoor het zich terugtrekt van de schedel om je te beschermen in geval van een impact! De druk van het moderne leven en de uitdagingen die we als kwetsbare kinderen hebben doorgemaakt, samen met onze diepgewortelde overtuigingen over de wereld, kunnen ons in een aanhoudende staat van stress houden.
Langdurige stress leidt tot blokkades in onze wervelkolom, waar zenuwen uit het zenuwstelsel onze weefsels binnenkomen. Dit gebeurt omdat ons lichaam zichzelf in een constante staat van paraatheid houdt. Deze blokkades verstikken als het ware onze levenskracht op die specifieke gebieden. We raken zelfs gewend aan de dagelijkse stress en opgekropte emoties.

Het verwijderen van de bron van stress is essentieel voor genezing. Zolang stress aanwezig blijft, zal ons lichaam ons op de meest ingenieuze manier vasthouden om ons te helpen vechten of vluchten, net als bij een ontmoeting met een leeuw. In zo'n situatie heeft ons lichaam andere prioriteiten dan genezing. Het eerste wat we moeten doen om te helen, is ons zenuwstelsel te kalmeren en te laten overschakelen naar een rust- en herstelmodus. Dat is de essentie van de Spinal Flow Technique, tijdens een healingsessie wordt je centrale zenuwstelsel direct tot rust gebracht.

Als we leren om naar ons lichaam te luisteren, kunnen we pijn en ziekte zien als communicatiemiddelen om ons te begeleiden naar genezing, in plaats van ze te beschouwen als een tijdelijk ongemak wat vanzelf wel weer weggaat.

Kun je nu begrijpen hoe ons zenuwstelsel werkt en hoe wervelblokkades het natuurlijke herstelvermogen van ons lichaam verstoren? Daarna kun je bewuste stappen nemen om genezing te bevorderen. Je lichaam is niet stuk. Er is slechts een blokkade die we moeten identificeren en begrijpen welk bericht ons lichaam probeert over te brengen. Vervolgens kunnen we ons lichaam ondersteunen en helpen om te genezen.

Jouw lichaam is ontzettend intelligent!, koester deze intelligentie en zorg goed voor je lijf!

Nikki (Nicole) Kardienaal - Nikki Health & Spinal Flow Technique

Nicole Kardienaal

Spinal Flow Technique & Functionele gezondheid. Expert in traumaverwerking via lichaamsgerichte therapie. Trauma- en stress release, stimuleert zelfhelend vermogen van het lichaam, energetische healing, leefstijl, voeding, supplementen.

https://www.spinalflow.nl
Vorige
Vorige

Kruidenthee voor je gezondheid, mijn favorieten lees je in dit blog

Volgende
Volgende

Zelfhelend vermogen van het lichaam activeren