Voel jij je vaak onveilig? Ben jij altijd alert en sta je in vecht- of vluchtmodus?

Op zoek naar een gevoel van veiligheid? Dit zou weleens de reden kunnen zijn...

Wist je dat hetzelfde bindweefsel dat je hersenen beschermt, ook je stuitbeen beschermt? Dit stevige, zachte weefsel genaamd dura mater (harde hersenvlies) heeft de belangrijke taak om ons lichaam te beschermen. En het blijkt dat intelligentie niet alleen in onze hersenen zit, maar verspreid is door ons hele lichaam, met name in ons ruggenmerg!

En wat kan onze ruggengraat ons vertellen over de stress die we vasthouden? De Basisgateway bevindt zich aan de basis van onze ruggengraat, het staartbeen, ook wel bekend als het stuitje. Als een hond zich blij voelt, kwispelt hij en staat zijn staart onspannen. Maar wanneer een hond bang is, krult hij zijn staart in. Onze Basisgateway werkt op dezelfde manier.

Wanneer ons lichaam een dreiging waarneemt, ervaart het stress en schakelt het over naar de vecht- of vluchtmodus. Het sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd en bereidt zich voor om te vechten of te rennen.
Tijdens deze reactie stopt ons lichaam met verteren en voortplanten. Het trekt ons staartbeen naar binnen, waardoor het dura mater uitgerekt wordt en de vitale energie tussen onze hersenen en ons zenuwstelsel wordt onderdrukt. Dit veroorzaakt de bekende stressreactie, die invloed heeft op onze bloedsomloop, voortplanting, spijsvertering, immuunsysteem en onze algehele fysieke en emotionele gezondheid.
Gelukkig, zodra de dreiging verdwijnt, ontspant ons lichaam het staartbeen en schakelt het over naar de parasympathische respons om te rusten, te verteren en te genezen.

Echter, wanneer we langdurige stress ervaren of een traumatische gebeurtenis meemaken, houdt ons lichaam zich krampachtig vast. Dit resulteert in spanning en ongemak door ons hele lichaam. Het is als een celgeheugen van stress en trauma dat directe invloed heeft op ons gevoel van veiligheid, onze relaties met anderen en de manier waarop we op het leven reageren. Telkens wanneer dit celgeheugen wordt getriggerd, reageert ons lichaam alsof er gevaar dreigt en beschouwt alles als een bedreiging. Hierdoor zijn we gevoeliger voor persoonlijke kwesties, ervaren we angst, voelen we achterdocht en hebben we moeite met ontspannen... zelfs diep ademhalen kan een uitdaging worden.

In ons lichaam is er een belangrijk maar vaak verwaarloosd gebied. Het staartbeen bestaat uit een reeks van 3-5 vergroeide botten die ons helpen om rechtop te zitten. Dit gebied is niet alleen rijk aan pezen, ligamenten en spieren, maar het vormt ook de bekkenbodem en draagt het gewicht van ons lichaam. Wanneer de energiestroom door dit gebied geblokkeerd raakt, voelen we ons vaak onstabiel en onzeker. Dit kan zelfs leiden tot pijn en fysieke symptomen die ons dwingen om aandacht te besteden aan ons lichaam. Het is opmerkelijk hoe vaak we onze emoties vasthouden totdat ze zich manifesteren als pijn en lichamelijke symptomen. Misschien heb je talloze gezondheidsprofessionals bezocht zonder een bevredigend resultaat. Lees verder onder de afbeelding.

Luister naar je lichaam

Het is belangrijk om bewustwording te creëren en dat jijzelf de kracht hebt om jezelf te helen. Door naar je lichaam te luisteren en te begrijpen waar jouw stress wordt opgeslagen, kun je jouw levensenergie gebruiken om stress te verminderen en los te laten. Op die manier kun je uit de "vecht-of-vlucht"-modus stappen en terugkeren naar een staat van rust, flow en blijdschap die wordt geactiveerd door het parasympatische zenuwstelsel.

Ieder persoon is uniek en heeft het vermogen om zijn of haar eigen healer te worden. Jij bent degene die kan luisteren naar je lichaam en het kan interpreteren om te ontdekken wat wel en niet werkt voor jou. Bovendien ben jij degene die bepaalt wat jij eet, hoe jij leeft en hoe je ervoor kiest om te leven in bewustwording op je omgeving.

Beheersing van de ademhaling als sleutel

Een van de meest krachtige en toegankelijke middelen die je tot je beschikking hebt om heling te bevorderen, is je ademhaling. Ademen is een natuurlijke, dagelijkse handeling die vaak onbewust gebeurt. Echter, wanneer je bewust de controle over je ademhaling neemt, kun je de processen in je lichaam, geest en hart positief beïnvloeden.

Span je bilspieren aan en adem diep in!

Diep en vol ademen stelt je in staat om bewust over te schakelen van een stressvolle reactie naar een staat van ontspanning. Hierdoor wordt de opgehoopte stress in je lichaam verminderd, krijg je meer energie en worden je emoties beter afgestemd op de daadwerkelijke situatie. Je kunt dit zelf ervaren door simpelweg je bilspieren aan te spannen en vervolgens diep in te ademen. Je zult merken hoeveel gemakkelijker het is om te ademen wanneer de energiestroom in je staartbeen niet belemmerd wordt.

Het mooie van ademhaling is dat het altijd bij je is, ongeacht waar je bent of wat je doet. Het wacht geduldig tot je het gebruikt om je geest te kalmeren, levensenergie in te ademen en los te laten wat niet langer nodig is. Door je ademhaling bewust te gebruiken, kun je je gemoedstoestand en kwaliteit van leven veranderen. En weet dat hoe meer aandacht je aan je ademhaling besteedt, hoe meer energie en welzijn je zult ervaren.

Nicole Kardienaal - Nikki Health Spinal Flow Technique

Nicole Kardienaal

Spinal Flow Technique & Functionele gezondheid. Expert in traumaverwerking via lichaamsgerichte therapie. Trauma- en stress release, stimuleert zelfhelend vermogen van het lichaam, energetische healing, leefstijl, voeding, supplementen.

https://www.spinalflow.nl
Vorige
Vorige

Zelfhelend vermogen van het lichaam activeren

Volgende
Volgende

Wat zijn de effecten van blokkades op onze organen